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 The Westminster Standards and the Book of Church Order explicitly limit the 

administration of the sacraments to ministers (Teaching Elders).  See WCF 27-4; 28-2; 

29-3; WLC 169; BCO 57-5; 58-4; 58-5; 58-7.  In the Roman Catholic and Eastern 

Orthodox Traditions only priests administer the sacraments which rites are regarded as 

having the power of grace within the dispensing of the sacraments themselves. The 

primary role of priests is to dispense the sacraments.  Reformed Churches do not regard 

ministers as priests, and Reformed Churches do not teach that the sacraments confer 

grace by any power in the sacraments themselves. The primary role of ministers is to 

minister the Word (WLC 158).  Historically the administration of the sacraments in the 

Reformed Tradition is so closely connected to the ministry of the Word that, the 

administration of the sacraments has been limited to Ministers of the Word.   

 

 The priesthood of all believers is a doctrine that is held by most Protestants to mean 

that one does not need a priest as an intermediary between the believer and God, but one 

may read and study the scriptures, pray, and engage individual and family worship 

without the presence or guidance of a priest.  The priesthood of believers is also coupled 

with the Protestant doctrine of the perspicuity of scripture, that is, that the message of 

salvation is sufficiently clear in the scriptures, that one does not need a priest to 

understand the Gospel. Most Protestants do not take the priesthood of believers to mean 

that there are no ordained offices in the Church or that unordained believers may 

administer the sacraments.  

 

In some Presbyterian-Reformed denominations Ruling Elders have been allowed to 

administer the sacraments in extraordinary situations, i.e. when it is actually impossible 

to secure the services of a minister.  Like some other Presbyterian-Reformed 

denominations, the PCA considered the possibility of Ruling Elders administering the 

sacraments when it studied the number of offices in the Church over a period of six years 

(1973-1979).  See PCA Digest, Position Papers, Part V, pp 455-497 or 

http://pcahistory.org/pca/2-455.html.  The Seventh General Assembly adopted the 

following:  

 

C. ADMINISTRATION OF SACRAMENTS BY RULING ELDERS:  

 

Of all the questions before this Committee, this one has provided the most 

discussion in the Church and the most division among brothers. It was the 

lengthy discussion of the minority report on the floor of the Second General 

Assembly which brought the initial formation of this special Ad-Interim 

Committee. Papers included in the Appendix to this report, (Majority and 

Minority Reports of the Ad-Interim Committee to the Second General 

Assembly and "Ministers of the Word," by Donald A. Dunkerley), present 

some of the basic issues involved. Your Committee finds that there is one 

overriding factor which forces us to the conclusion that we have reached that 

http://pcahistory.org/pca/2-455.html


only Teaching Elders should be allowed to administer the Sacraments in the 

PCA. And that factor is the clear prohibition of any other performing these 

tasks by our Confessional Standards. The Confession of Faith, Chapter 27, 

Section IV, states: "There be only two sacraments ordained by Christ our 

Lord in the Gospel; that is to say, Baptism, and the Supper of the Lord: 

neither of which may be dispensed by any, but by a minister of the Word 

lawfully ordained." In addition, Larger Catechism Question No. 176 states: 

"The Sacraments of Baptism and the Lord's Supper agree, in that the author 

of both is God; the spiritual part of both is Christ and His benefits; both are 

seals of the same covenant; are to be dispensed by ministers of the gospel, 

and by none other." If the PCA were to make the major change of allowing 

Ruling Elders to administer the Sacraments, it would be necessary that major 

changes be made to our Confessional Standards. While the Standards must 

never be set above the Scriptures as the rule of faith and practice, yet we have 

certainly given strong testimony to their lasting quality and trueness to the 

Scriptures, and changes should only be made when there is clear and 

overwhelming evidence, biblically, that they are wrong. We find no such 

evidence in the case of administration of the Sacraments. The administration 

of the Sacraments, by its very nature, is a proclamation of the Word of God 

by example, and as practiced consistently throughout most of Reformed 

Church history, should only be done in conjunction with the preaching of the 

Word. The continuation of this practice is necessary to continue good order in 

the Church.  

 

In response to the question raised by the motion from the floor at the First 

General Assembly concerning the administration of the Sacraments by the 

Ruling Elders (see Minutes of the First General Assembly, 1-39, p. 34), your 

Committee would recommend the following:  

 

Recommendation No. 8:  
That the General Assembly affirm that in keeping with the Confessional 

Standards of the Church, only properly ordained Teaching Elders may 

administer the Sacraments. Adopted.   (Minutes of the Seventh General 

Assembly, 1979, pp. 83-84). 

 


